• Tasuta transport alates 50 eurost
  • Garanteeritud kvaliteetne mesi
  • orgaanilinemesi@gmail.com

Mee erinevad kasutusvõimalused küpsetistes

25.02.2024
Mee erinevad kasutusvõimalused küpsetistes

Enamik teavad, et mett saab süüa ja panna tee sisse, kuid kui paljud teavad kui paljudes retseptides saab kasutada mett? 

See on algus meie mee toitude retseptide postitustele. Neid hakkab järjest lisanduma, niiet hoidke silma peal. :) 

Ühes postituses kirjutasin liha tegemisest meega, nüüd räägime mee kasutusest erinevates magusatest toitudes. 

Suhkrut saab meega edukalt asendada küpsetistes, selle jaoks tuleb käituda järgnevalt: Kui jutt on väikestest kogustest (kuni ca 1 dl), siis võid asendada 1:1. Veidi suuremate suhkrukoguste puhul arvesta umbes 1,75-1,8 dl mett 2,5 dl suhkru asemel. Kui suhkrut on vaja hästi palju (7,5 dl ja rohkem!), siis arvesta 1,25 dl mett iga 2,5 dl suhkru asemel. KÜPSETAMISEL võiks alandada ka ahju temperatuuri umbes 10 C kraadi võrra. Mesi karamellistub/pruunistub kiiremini, kui suhkur. Mesi on vedelik, nii et küpsetis võib jääda liiga niiske. Vähenda iga 2,5 dl lisatud mee puhul umbes veerandi võrra koogiretseptile lisatud vedelikku. (allikas: Nami-nami, https://nami-nami.ee/forums/view_topic/2348) 

Kindlasti peab arvestama, et küpsetistel on juures tugev mesimagus mee maitse. 

 

Üks klassikaline kook meega ongi meekook, siit saad kohe võtta retsepti. Head maiustamist!

Toiduained:

200g võid
6-7 sl mett
4 suurt muna
300g suhkrut
2 tl soodat
800 g jahu

2,3kg hapukoort
230g suhkrut

Retsept:
Sulata potis või ja mesi ,jäta jahtuma.
Vahusta munad suhkruga ,nirista vaikselt jahu-või segu munade hulka. Lisa ka sooda. Sega vaikselt juurde jahu, kuni taigen hakkab kausi küljest lahti tulema.
Jaga taigen 5ks palliks. Rulli jahusel laual igas pall ahjuplaadi suuruseks tükiks.
Küpseta igat põhja 6-7 minutit 180 kraadises ahjus ,kuni põhi on kuldpruun.
Sega valmis kreem ehk sega kokku hapukoor ja suhkur.
Kui põhjad on küpsed ,lõika kõik ühesuuruseks ,ülejäänud ääred pane kaussi ja tee puruks.
Pane üks põhi kõrge äärega ahju plaadile ,määri põhi kreemiga kokku ,kreemi võib korralikult ja paksult panna. Pane peale järgmine põhi ja siis jälle kreem ,tee ka teistega nii. Määri ka pealmisele põhjale kreemi ja pudista peale ära lõigatud koogi puru.
Pane kook külmkappi vähemalt 12 tunniks seisma.

20131028-222355.jpg